Tudnivalók, üzembe helyezés, első tapasztalatok

2010. július végén igénybe vettem a Grünpower akcióját, és némileg olcsóbban jutottam hozzá a vákuumcsöves napkollektorhoz, cserébe pedig vállaltam, hogy egy évig referenciaszemély leszek. Ezzel a – és néhány későbbi – blogbejegyzéssel igyekszem túlteljesíteni a vállalásomat, és a hozzám hasonlóan alulinformáltságban szenvedő, a napkollektoros melegvíz-előállítás iránt érdeklődő sorstársaimat néhány első kézből származó adattal ellátni.

Ez volt az eredeti célom. AZÓTA VISZONT BEFÜRÖDTEM ezzel a termékkel, tehát az óva intés célját szolgálja az írásom. Mint alább olvasható, első körben nem melegített a rendszer, jobban mondva igen, de egy a tetőre tett befőttes üveg valószínűleg lepipálta volna. Úgyhogy a cég garanciában cserélte a csöveket és a tartályt, amikor is kiderült, hogy a tartály szériahibás, mert csak a feléig ér (80 litert ad le) a melegvizes búvárcső. Sajnos azóta eltelt majdnem másfél nap, és még mindig csak 48 fokos a kb. 25 fokosan feltöltött vizem, úgyhogy ez itt a panasz helye. Természetesen először a cégnél, utána pedig jogi úton próbálok kártérítést kapni, az eredményekről majd beszámolok.

Innentől olvassátok el a tapasztalataimat, aztán a végén lesz még egy-két megjegyzésem a kicserélt csövekről és tartályról. Akit a mérési adataim érdekelnek, kattintson ide.


159 literes tartállyal, 18 vákuumcsővel működő rendszert vettem, amely a keresztségben a Grünpower Aqua Premium Plus 200 nevet kapta, s ha minden igaz, itt megnézhető a forgalmazó honlapján. A forgalmazó egyébként egy könyvkiadó cég, de ilyesmivel is foglalkozik (gyanítom, ez nagyobb forgalmat generál, mint a kultúrcikkek). Mint a szállítótól megtudtam, német licensz alapján Kínában gyártják a rendszert. A cég egyébként nagyon korrekt, mindig kaptam információkat tőlük, amikor kértem, s a kiszállító embertől a belső munkatársakig egytől egyig mindenki készséggel a rendelkezésemre állt, még vissza is hívtak, amikor nem volt bent a megfelelő szaki. A napkollektoros honlapjukon van online kalkulátor is, amellyel hozzávetőleg ki lehet számolni, mibe kerül a mostani rendszerünk, s meg lehet saccolni, kb. mennyit tudunk spórolni az új, napkollektoros rendszerrel. 

Költségek, megtérülés:

Nekem 275.000 forint a vége, rásegítő szivattyú nélkül, és még nincs beüzemelve a bojler sem.

Ebből 125e a napkollektor, 85-be kerültek a szerelvények (csövek, szigetelések, hőmérő, nyomáscsökkentő, keverőszelep, csapok stb.), 40-et fizettem munkabérre (2 munkás 4 napon át napi 8 órában küzdött vele) és 25-ért vettem egy használt, de még 2 év garanciával rendelkező 120 literes villanybojlert.

Hogy aztán mennyire fogja megérni, mikor fog nekem visszajönni ez a pénz sőt mikor fog „termelni”, az a jövő zenéje. A cég honlapján lévő kalkulátor szerint nekem kb. havi 3.800 forintba kerül a 4 tagú családunk melegvíz-előállítása, de szerintem ez túlzott szám (pl. eleve fejenként 40 literrel számol). Ha valóban évi 9 hónapon át tudom használni ezt a rendszert és havi 2-2.500 forinttal számolok, akkor az évi kb. 20.000 forinttal is lesz vagy 20 év, mire megtérül (változatlan energiaárakkal számolva). Ha valaki a villanybojlert váltja le vele, akkor persze sokkal gyorsabban visszajön az ára.

És vannak persze más tényezők is: nekem pl. 10 éves a cirkóm, bármikor feldobhatja a talpát és valamilyen megoldást úgyis kellett volna találnom. Egy rendes cirkót nem úsznék meg 200 alatt, így meg boldogan füstölhet még évi 3 téli hónapon át csökkentett terheléssel (off: a fűtéskiváltáshoz hőcserélős cserépkályhát akarok rakatni, amivel 7-8 radiátort is fűteni lehet). Úgyhogy összességében megérheti még így is, és jóval beljebb leszek, mint az a 20 év, ami a statikus adatokkal jönne ki.

Hasonló termékek:

Gershoj Energia, akiknél szintén el lehet olvasni egyet s mást a vákuumcsöves napkollektorokról (letölthető formában). A 2-3 fő kiszolgálására tervezett, 62 literes tartállyal ellátott napkollektorukat a Bauhausban láttam kiállítva. Onnan jött az ötlet.

Felszerelés, rögzítés:

Van, ahol hiltiszalaggal javasolják a tetőre rögzíteni, de amikor a munkásoknak ezt mondtam, röhögőgörcsöt kaptak. Igaz, a miénk nagyobb is, mint a konkurens termék. Mivel a cég már nem forgalmaz eszközöket a tetőn való rögzítéshez (mondván, hogy minden tető más), muszáj kitalálni valami egyedit. Van, aki lábakat csináltat neki vascsőből vagy zártszelvényből, ezeket kinyújtja a tető fölé, bádogostól vesz rá szoknyácskákat, és a kilógó csővégekre ülteti rá a keretet (a többi gyerekjáték). Egy megoldás itt is látható. Létezik egyébként előre gyártott Z-alakúpanel, amelyet a cserép alatt rögzít az ember és kibújik a cserép fölé, innen letölthető az angol nyelvű útmutató, amelyben láttam. Annak idején megnéztünk néhány lehetőséget a szerelőkkel, mégis a képen látható megoldás mellett döntöttünk.

Mi azt találtuk ki, hogy menetes szárból és erős vaslemezből készítünk rögzítést, amit a tetőlécekre erősítünk, és a cserepeket átfúrva egészen masszív lett. A mi megoldásunk hátránya, hogy nemigen lehet benyúlni a keret alá, így ha szerelni kell (esetleg), akkor ki kell emelni néhány csövet. Előnye viszont, hogy szépen a tetőhöz simul.

Bekötés:

A bekötéshez két vagy három függőleges csövet kell a falba vagy a falon vezetni a felső és az alsó tartály(ok) vagy bojler(ek) között. Én a házunk építésekor kettőt rakattam be, így a hidegvizes betápot és a téli leengedést ugyanazon a hidegvizes csövön kell megoldanom (csapokkal fordítom a vízfolyás irányát), míg a meleg víz mindig ugyanazon jön le. Ha három cső lenne, akkor egyiken mehetne föl a hideg víz, a másikon ürítenénk, a harmadikon pedig jöhetne lefelé a meleg víz. A téli ürítésre az is megoldás, hogy az ember felmegy a tetőre és kitekeri a flexibilis csövet a leeresztő csonkból, s egyszerűen a tetőre folyatja a vizet. Nálunk ez nem megoldás, mert nemigen lehet benyúlni a keret és a tartály alá.

Alapvetően háromfajta bekötés létezik:

- Közvetlen bekötés, amikor egy keverőszelep után (hogy akármilyen meleg is a vizünk a tartályban, a csaphoz csak 60 fokos víz jusson el, nehogy megégessük magunkat) közvetlenül a vízkivételi ponthoz (csaphoz, medencefeltöltő csaphoz) vezetjük a vizet. Hétvégi házban ideális, medencéhez szuper. Az év 9 hónapjában működik, -5 foknál le kell engedni belőle a vizet. Egy szaki azt mondta a cégnél, hogy ismer valakit, akinek egész télen ment a rendszere, de ezt semmiképpen nem ajánlja, mert bármikor szétfagyhat.

- Közvetett bekötés: egy puffertartályba vezetjük a vizet, amely jellemzően gáz- vagy villanybojler. Valamilyen rásegítésnek kell működnie, legalább időszakosan, mert ha nem vagyunk otthon egy hétig, kihűl benne a víz. Ez a rendszer is az év kb. 9 hónapjában használható, -5 foknál le kell engedni belőle a vizet. Mint a szövegből kiderül, mi ezt alkalmaztuk. Alább lesz egy kép, azon majd látszanak a részletek. A téli üzemet úgy oldottuk meg, hogy a régi cirkó csövét is belevezettük a bojlerbe, tehát télen sem a villannyal fogjuk előállítani a meleg vizet, hanem a cirkó fogja beletermelni a bojlerbe, amely pufferelni fogja. A villany csak akkor kell, amikor több napon át nem leszünk itthon és egyébként kihűlne a víz.

- Hőcserélős bekötés: ebben az esetben szintén van egy puffertartály, de abba nem meleg víz érkezik a vákuumcsövekből, hanem fagyálló folyadék, ami egy csőkígyóban adja át a meleget a tartályban lévő meleg víznek. Ez a rendszer egész évben működik, soha nem kell leengedni a fagy miatt (ha megfelelő fagyálló-keverékkel töltöttük fel). Ennél sokkal jobb szerintem a cég eggyel nagyobb napkollektoros rendszere, a DeLux 250 Pressure, de annak is megvan az a hátránya, hogy sokat utazik a csőben a hideg víz, mire a csaphoz ér.

Érdemes megnézni a Gershoj Energia honlapjáról letölthető anyagokat és a cég honlapján olvasható információkat.

Fontos: Bekötés előtt mindenképpen be kell nyúlni az alsó lukakba és megnézni, melyik alsó kivezetés milyen célt szolgál. Az egyik egy búvárcső, amely felnyúlik a tartály felső 3/4-ébe, onnan engedi a meleg vizet. A másik csak egy csonk, amely 5-6 cm-re nyúlik csak be a tartályba és ez szolgálja a téli vízleengedést. Ez kézzel jól kitapintható. Azért fontos ez, mert így lehet elkerülni a fordított bekötést, és volt már rá példa, hogy a gyárban fordítva jelölték a piros és a kék műanyaggal. Elég bosszantó, amikor nem a tartály fölső részében lévő meleg víz érkezik meg, hanem az alján lévő hűvösebb víz, amely egyre csak hűl, hiszen a jakabszelepes tartályból is a tartály aljára kerül a nehezebb fajsúlyú hideg víz.

Első tapasztalatok:

Az első nap nekem nagy csalódás volt, mert kb. 3-kor mentek el tőlem, 6-ig „változóan felhős volt az ég”, viszonylag sok napsütéssel, mégsem ment 32°C fölé a lejövő víz, pedig nem is hideg vízzel töltötték fel a rendszert, hanem a cirkóból meleget engedtek bele, nehogy megterheljék a vákuumcsöveket a hideg vízzel. Még aznap elmentünk három napra, és amikor hazaértünk, egész nap egy felhő sem volt az égen, és akkor már lejött a 90 fokos víz. Felhős időben, amikor összességében napi pár órán át (közel) rendes napsütés van, nagyjából 60 fokos vizet kapunk. Tegnap hol elbújt, hol kisütött a nap, 58 fokos víz jött le. Ma "erősen felhős az ég", semmi napsütés, hol esik, hol nem, a víz egyáltalán nem melegszik, kb. 48 fokosan jön le. Ha még egy napig így marad, át kell kapcsolnom a cirkóra vagy rá kell kötnöm a bojlert az áramra. Így is lett, másnap már csak 40 fokos víz jött le. Mivel a felső tartályban is hűl a víz, az alsóban is, az alsó hidegebb vízhez a felső hidegebb víz keveredik, így összeadódik a hűlés hatása. Ha több napon át nem süt a nap, muszáj átkapcsolni a cirkóra.

„Hatékonyság: napi 400 L 60° meleg víz” → na, ezt én kétségbe vonom az első hetek tapasztalatai alapján (az idézet a cég honlapjáról való). Persze ez úgy jönne ki, hogy naponta többször leengednénk az egész felső tartályt (pl. beleengednénk az uszodánkba a tartalmát), de a tapasztalataim alapján ez erősen kétséges. Azt sem hiszem, hogy a csapvizet 2 óra alatt 60 fokosra melegíti fel (szintén a cég állítása). Két nap felhős idő után tegnap kb. 5-6 órán át sütött a nap, a kb. 35°-os vizet mégis csak 56-57°-ra melegítette fel.

Pedig az enyémnél „optimálisabban” nehezen lehet elhelyezni a csöveket: meredek tető, délnyugati fekvés, nyáron minden nap 10-től 19 óráig érheti a napsütés.

Aztán kiderült, hogy a kiszállító nálam megcserélte az alsó csonkok jelzéseit, így fordítva kötöttük be, mert a szerelők nem nyúltak be a csonkokba... még egy fél napom és x ezer forintom ráment, aztán kiderült, hogy helyesen bekötve sem működik rendesen a rendszer, mert két nap verőfény (kb. 18 óra napsütés!!!) után is csak 50 fokos vizet tudtunk előállítani. A cég becsületére legyen mondva, készségesen a rendelkezésemre álltak felvilágosítással, és a végső csőd után 24 órán belül kaptam egy új tartályt és egy új csőkollekciót, hogy azzal folytassam a kísérletezést.

Ez a csere megtörtént, de az új rendszer is csak 48 fokos vizet produkál úgy, hogy legalább 20 fokos, de inkább 25 fokos vízzel töltöttük fel tegnap 15 órakor, 19 óráig kapott valamennyi napot (nagy vihar volt), úgyhogy ha azt a napot nem is számolom, ma délelőtt végig napos idő volt, délután meg hol ilyen, hol olyan. Úgy tűnik, ez a szett már jobban melegít, mint a korábbi csövek, de hol vagyunk attól, amit úton-útfélen és mindenki állít a cégnél, hogy "borult időben is tudja a 60 fokot"?! Sehol. Ez a rendszer így nem jó semmire.

Előnyök:

A napenergia „ingyen” van és rengeteg van belőle. Ügyes tervezéssel egy épülő vagy éppen teljesen felújított házban közelíteni lehet az elérhető optimumhoz. Utólagos beépítésnél már inkább csak toldás-foldás. Nagyszerű érzés, hogy „csak úgy” jön a meleg víz!

Ami megoldásra vár:

- Túl kicsi nyomás. Nekünk tetőtér-beépítésünk van, viszonylag meredek és magas sátortetővel, mégis nehéz a vízkivételi pontoknál (magyarul a csapoknál) 6-7 méterrel magasabbra rakni a tartályt, hogy viszonylag normális nyomást elérjünk. Nekem kb. 4,5 méter magasan van a tartály, és van csap, ahol alig csordogál a víz. Szerencsére a zuhanyrózsa elég jól működik. A megoldás: vagy még magasabbra kell rakni, vagy átfolyókapcsolós keringetőszivattyút kell felszerelni a melegvizes csőre (amikor én kérdeztem, július végén, még a cégben is keresték a megoldást a szakik, mondván, hogy a kínai nagyon olcsó és nagyon zajos, mást meg nem találtak).

- Kevés a jól hasznosítható, összeszedett információ, főleg magyarul no de ezen igyekszik segíteni ez a bejegyzés is. Itt van egy jól használható referencia, sajnos csak angolul tudóknak. Ez sem lehet rossz, én nem használtam, keveri a magyart és az angolt.

- Ha pár napig nincs otthon az ember, melegen kell tartani a vizet. Mivel egy bojlerszerűségben tároljuk a fenti tartályból leérkező vizet, ha nem folyatjuk a lakásban a meleg vizet (pl. mert elmentünk nyaralni egy hétre), akkor be kell kapcsolni a bojlert (ez lehet villanyos is, gázos is, ami természetesen valamekkora plusz fogyasztással jár). Nem is a plusz fogyasztás a lényeg (bár a téli sítúránál ez tetemesebb lehet, mint nyáron), hanem hogy el ne felejtsük bekapcsolni, mert esetleg langymeleg vizet találunk, amikor hazajövünk.

- Vízkövesedés. Kánikulában, felhőtlen égnél és rekkenő hőségben előfordul, hogy 80-90 fokos víz jön le. Ennél a hőmérsékletnél már számolni kell a vízkövesedéssel, ha nagyon kemény a víz a környékünkön (nálunk az). A cégnél azt javasolták, hogy pár évenként tisztítsuk meg a rendszert (köszi!), vagy tegyünk fel a hideg vizes betápcsőre egy mágneses vízkőlágyítót. Nekünk eleve volt egy ilyenünk, szerintem nem sokat ér, de majd meglátjuk.

- Baktériumtenyészet. 50 fok alatt bacik kezdenek tenyészni, 60 fok felett kiválik a vízkő. Egy ilyen rendszernél baromi nehéz belőni az optimumot, ami 55-60 fok körül van.

- Hosszú utat tesz meg a csőben a víz. Ezért ha sokszor nyitjuk ki rövid időre a melegvizes csapot, előfordulhat, hogy a csőben lévő, időközben kihűlt vízzel töltjük föl a puffertartályt. Ez a kádnál nemigen fenyeget, de a konyhában, ahol az asszony nem is ismeri a hideg vizes csapot, gond lehet. Őt nyilván csak az érdekli, hogy meleg víz folyjon, amikor megnyitja a csapot, és finoman szólva is tesz az ilyen technikai kuriózumokra. Ezt a gondot ki lehet védeni azzal, hogy a padlásra rakjuk a bojlert (puffertartályt), hogy a tetőn lévő 159 literes tartályból szinte közvetlenül follyon át a víz, de hát a padlás rendszerint hideg, és ezzel csak azt a problémát védtük ki, hogy ne hideg vízzel töltődjön fel a puffertartály, de a csapig még mindig hosszú utat tesz meg a víz (sok hideg vizet kell majd kiengedni, mielőtt meleg jön).

Szumma szummárum:

Szerintem akkor éri meg igazán ez a napkollektoros rendszer, amikor valaki építkezik vagy teljesen átépíti a háza/lakása vizes rendszerét. Ebben az esetben az egész rendszert úgy lehet tervezni, hogy optimálisan működjön, optimálisan lehessen váltani valamelyik hagyományos vízmelegítési mód (villany vagy gáz) és a napenergia között. Szerintem a legjobb a cirkóra ráépíteni, vagyis abba belevezetni a kollektorból lejövő meleg vizet. Ha elég meleg, a cirkó nem fűt rá, ha nem elég meleg, akkor a cirkó felmelegíti kb. 60 fokosra (vagy ami be van állítva). Így kikerültük a tárolást és az azzal járó hőveszteséget.

A másik észrevételem pedig az, hogy a csőben kihűlő víz miatt elsősorban a kádhoz érdemes vezetni ezt a vizet, a konyhába nemigen van értelme (az indoklást lásd feljebb).

A harmadik észrevételem, hogy A GRÜNPOWER 18 CSÖVES RENDSZERE NEM ÉR SEMMIT SEM. Ne vegyétek meg. Forduljatok olyanokhoz, akik biztosan és referenciák szerint is jó rendszert adnak el. Akivel eddig -- sajnos a termék megvétele óta -- beszéltem, nem ezt a rendszert ajánlja. A mérési eredményeim megtekintéséhez kattints ide.

További bejegyzések:

Természetesen figyelni fogom, hogy hosszú távon hogyan működik a rendszer és időnként beszámolok majd róla. Első körben szerintem néhány hét múlva térek vissza a témára, aztán majd az ősz végi ürítéskor, aztán tavasszal, végül egy év múlva, nyár közepén. Ennek a bejegyzésnek a végén majd helyezek el linkeket az új információkhoz.

Jön majd még egy kép is arról a toldásról, amellyel meghosszabbítottuk a melegvizes búvárcsövet, hogy ne a tartály feléig, hanem kb. 2/3-áig érjen. És beszámolok majd a kártérítés menetéről is.

 

Szerző: turboczi  2010.08.05. 11:50 7 komment

Címkék: információk napkollektor vákuumcsöves grünpower

A bejegyzés trackback címe:

https://nyitott-szemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr922200543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gershojenergia 2010.09.20. 11:08:14

Tisztelt Felhasználó!

Engedje meg, hogy megköszönjem bejegyzését a napkollektor vásárlásáról, üzembehelyezéséről, használatáról. Külön köszönöm, hogy cégünket is megemlítette, mint ajánlott információ forrást. További sikert és jó tapasztalatokat kívánok a termék használatához!
Üdvözlettel,

Németh Katalin
Gershoj Energia Kft.
2890 Tata, Ady E. u. 13.
www.gershojenergia.com

turboczi 2010.09.29. 10:08:17

Kedves Katalin (és mindenki más, aki a cégére ismer)!

Természetesen nekem az volt a célom, hogy a hozzám hasonlóan információszegénységben szenvedő embereket tájékoztassam a tapasztalataimról.

Üdvözlettel:
A.

gershojenergia 2011.04.15. 10:17:04

Tisztelt Felhasználó!

Nem szeretném zaklatni, csak megjegyezném, hogy a Gershoj Energia hivatkozott honlapja megújult és elérhetősége is megváltozott: www.gershojenergia.com ,
a gyakran feltett kérdések dokumentum helye pedig:
www.gershojenergia.com/images/stories/pdf/faq_hu.pdf .
Ismétlem, nem szeretném zaklatni, csak mivel megemlített bennünket az irományában kötelességemnek éreztem értesíteni.
Üdvözlettel,

Németh Katalin
Gershoj Energia Kft.
www.gershojenergia.com

szcsaba66 · http://www.bumbino.eoldal.hu/ 2011.05.06. 20:42:18

Üdv!

Esetleg valami változás?? Érdekelne! :)

turboczi 2011.06.20. 23:34:46

@szcsaba66: Igen, publikáltam a tavalyi méréseimet és összegeztem az új rendszerrel szerzett tapasztalataimat. Ennek a cikknek a végén ott a két link, remélem, hasznos olvasmányok lesznek.

egry 2012.01.08. 23:36:13

Üdvözlöm !
Én 2010 januárjában vettem egy 160 L-es készüléket a Grünpowernél, amit pár nap mulva fel is szereltünk. Nekem azóta is tökéletesen müködik. Áprilistól november elejéig gyakorlatilag a villany boylert lekapcsoljuk. Én egy wilo szivattyúval keringtetem a nap által felmelegített vizet egy hőcserélős villany boylerba. Nyáron 85-95 fok közötti a víz hőmérsélete, tavassza és ősszel 50-70 fok között van. Télen természetesen a boyler elektromos fütése rásegít.
Télen is üzemel a rendszer és fagyálló nélkül. Kicsit soknak tartottam volna 50 liter spec fagyállót venni bele. Tavaly -18 foknál sem fagyott be, amit úgy értem el, hogy egy egyszerü idő kapcsolóval minden órában 10 percet vissza fütök a boylerből. Azz igy elhasznált villany áram ára meg sem közelíti a fagyálló költségét, amit 4 évente újra kellene ráadásul lecserélni.
Sajnos akkor még nem volt a 250 literes hőcserélős tipus, igy keringtető szívattyúval, hőcserélős 120 literes boylerrel , segédanyagokkal 300.000 Ft ban állt meg a rendszer, ami még mindíg olcsónak számit. A villanyszámlák évi összesítésénél kiderült, hogy 50-60.000 Ft al fizetek kevesebbet. Igy a megtérülési idő 5 év. Aki ennél kevesebbet mond ,hazudik, viszont ennyiért már érdemes beruházni.

A. N. Sasah 2014.07.24. 21:09:57

Kedves turboczi!
Valószínűleg szimplán nem értesz az ilyen egyszerű dolgok (normális) beszereléséhez sem. Mi MÁRCIUS-ban szereltük fel a Grünprower-t, és azóta a bojler csak néhányszor volt bekapcsolva. 7-8 ezer forintot megtakarítottunk vele, "Ha pár napig nincs otthon az ember, melegen kell tartani a vizet." ha két napig nem használtuk(júliusban) akkor 90 fokos volt a víz. Mi is sokat vacilláltunk azon, hogy megvegyük-e, éppen az efféle bejegyzések miatt. Mióta megvettük, tökéletes működik - vagyis négy hónapja = 32 ezer forintot megtakarítottunk vele. Felszereléssel, mindennel együtt 174 ezer forintba került, szóval három, négy év alatt visszajön az ára. Egyébként négyen használjuk(+ a mosógép).

CSAK BIZTATNI TUDOK MINDENKIT, HOGY VEGYE MEG. VESZÍTENI NEM FOG VELE.

Üdv, Sasah
süti beállítások módosítása